Nieuws

De nieuwe registratieregeling

vrijdag 29 juni 2018

Voor de aankoop van een enige en eigen gezinswoning geldt vanaf 1 juli 2018 het nieuwe registratietarief van 7%. Het gunstregime van 5% dat in de volksmond ‘klein beschrijf’ werd genoemd, is afgeschaft en maakt nu plaats voor een tarief van 7% en een rechtenvermindering die rekening houdt met de aankoopwaarde van de woning.  Ook het ‘klein beschrijf’ voor gronden (waarbij je een grond kon kopen onder een tarief van 5% door een teruggave van verkooprecht) is definitief verdwenen. De aankoop van een grond is nu altijd onderworpen aan 10%.

Tarief van 7%
Het zijn vandaag enkel kopers die een ‘enige, eigen gezinswoning’ aankopen, die kunnen genieten van het verlaagd tarief van 7%. Mensen die daarentegen een bouwgrond kopen, een tweede woning, een beroepspraktijk, een studentenkot … zullen nog steeds onderworpen worden aan het tarief van 10%. Ook kopers die een nieuwe gezinswoning kopen, maar daarnaast al een onroerend goed in eigendom hebben, vallen uit de boot en kunnen niet genieten van het verlaagd tarief.

Het nieuw tarief van 6%
Ben je van plan om een eerste, eigen gezinswoning te kopen die je nog grondig energetisch wil renoveren? Dan val je mogelijks onder het verlaagd tarief van 6%. Opgelet! Naast een aantal fiscale voorwaarden gelden ook een aantal voorwaarden die gekoppeld zijn aan de renovatie zelf. Zo moet je bijvoorbeeld de woning ‘ingrijpend energetisch renoveren’. Wil je meer informatie over deze renovatievoorwaarden? Dan raadpleeg je best www.energiesparen.be/EPB-pedia/indeling-gebouw/IER. Hoe dan ook, laat je bij jouw project zeker bijstaan door een deskundige die je zekerheid kan geven over het al dan niet voldoen aan de energie- en renovatievoorwaarden.

Tarief van 1%
Ben je van plan om een beschermd monument te kopen? Weet dan dat je onder bepaalde voorwaarden recht hebt op een tarief van 1%. Voorwaarde is dan wel dat je het belastingvoordeel van 6% binnen de vijf jaar na de aankoop investeert in het behoud van je woning.

Een rechtenvermindering voor bepaalde woningen
Naast de aankoop onder een tarief van 6% of 7% kunnen sommige kopers nog genieten van een bijkomend gunstregime, nl. een bijkomende rechtenvermindering (abattement). Het ‘vernieuwd’ abattement is gebaseerd op de aankoopwaarde van de woning. Een woning met een aankoopwaarde die niet hoger is dan 200.000 euro, wordt op de eerst schijf van 80.000 euro niet belast. Concreet komt dit neer op een korting van 5.600 euro. In sommige steden, de zogenaamde ‘kernsteden’ en de Vlaamse rand rond Brussel wordt het maximum plafond verhoogd tot 220.000 euro. Woningen die vallen onder het renovatietarief van 6% genieten dankzij de nieuwe rechtenvermindering van een bijkomende korting van 4.800 euro.

Neem best altijd contact op met ons of uw notaris om te zien voor welke verminderingen u al dan niet in aanmerking komt.

Bron: www.notaris.be

Verkopen zonder makelaar

vrijdag 29 december 2017

Zelf uw woning verkopen? Simpel, toch?!

Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat sommige eigenaars hun woning perfect zelf kunnen verkopen. Zomaar in het wilde weg beginnen is echter geen goed idee. Uw woning verkoop je maar één keer! Denk dus goed na vooraleer je begint en informeer u goed!  

Uw eerste verstandige stap wanneer u uw woning zelf wilt verkopen is surfen naar www.winwoning.be. Hier kunt u tips en tricks vinden om uw woning zelf te verkopen! Winwoning is uw begeleidende hand in de verkoop van uw woning, die elke stap chronologisch met u overloopt en u helpt in contact te brengen met de professionals waarop u beroep wenst te doen. En dit alles, is volledig GRATIS!
Wilt u nog een stapje verder gaan en u helemaal verdiepen in de geheimen van de makelaar? Koop dan nu het boek van Eveline Hoste ‘De geheimen van de makelaar’, en wordt zo de beste verkoper voor uw woning.

Wij verklappen alvast de 7 stappen die u moet volgen om de verkoop van uw woning tot een goed einde te brengen!
  1. Bepaal de juiste vraagprijs
  2. Presenteer je huis op zijn paasbest
  3. Maak publiciteit voor je woning en informeer de koper correct
  4. Hoe organiseer je een bezoekdag?   
  5. Speel tijdens de rondleiding in op alle zintuigen van de koper
  6. Versier een bod en onderhandel slim over de prijs
  7. Laat een solide verkoopovereenkomst opmaken en regel de overdracht van je huis
Veel succes!
 

De geheimen van de makelaar

donderdag 14 december 2017

Eveline Hoste, voormalig Miss Belgian Beauty en nu vastgoedmakelaar, heeft met De Geheimen van de Makelaar een boek geschreven met tips en tricks voor wie een huis wil verkopen. “Ik wil gewoon graag helpen”, zegt ze.


Privé kocht én verkocht ze al drie keer. Maar het is vooral door in haar job als vastgoedmakelaar de ogen open te houden, dat het idee voor een boek begon te spelen. “Met mijn stage erbij, ben ik nu vijf jaar actief als makelaar”, zegt Eveline Hoste (35), die een diploma rechten op zak heeft en in 2001 Miss Belgium Beauty werd. “In deze job moet je goed rondkijken”, zegt ze. “Ik kan mij ergeren aan mensen die slechte foto’s van hun huis online zwieren en zo hun eigen verkoopkansen al bij voorbaat doen kelderen. Foto’s waar bij wijze van spreken de afwas nog op het aanrecht staat, bijvoorbeeld. Ook al gezien: een nette keuken, met in de hoek toch nog een bak bier. Ik kan er inkomen dat die bak niet stoort in het dagelijkse leven van mensen die er op dat moment wonen, maar als iemand door die stoorzender niet komt kijken, en dus ook afvalt als potentiële koper, is dat een gemiste kans.”

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven

Sluit menu Eveline Hoste Vastgoed